null

CE ÎNSEAMNĂ, DE FAPT, „NON-COMEDOGENIC”, „HIPOALERGENIC” ȘI „FĂRĂ PARFUM”?

‘Non-Comedogenic’,_‘Hypoallergenic’_and_‘Fragrance-Free’--1

Dacă te uiți pe etichetele produselor de îngrijire a pielii, cunoști termenii de „non-comedogenic”, „hipoalergenic” și „fără parfum”. De altfel, medicii dermatologi recomandă de ani de zile produse cu astfel de caracteristici. Dar, dacă abia începi o rutină de îngrijire a pielii sau dacă tot nu ai reușit să descifrezi semnificația acestor termeni, iată o scurtă descriere:

1. Non-comedogenic

Pentru a înțelege acest termen, să răspundem mai întâi întrebării „Ce este un comedon?” Comedoanele sunt, în principiu, pori înfundați. Comedoanele deschise sunt cunoscute ca punctele negre, în timp ce comedoanele închise sunt denumite, de obicei, puncte albe.

Produsele non-comedogenice sunt recomandate, de obicei, persoanelor care au piele grasă sau predispusă la acnee. Aceste produse au, în general, o textură mai ușoară sau ingrediente mai puțin uleioase, pentru a împiedica înfundarea porilor. 


Totuși, este important de știut că, deși produsele non-comedogenice sunt destinate persoanelor cu tenul predispus la acnee, nu există nicio garanție că nu vei mai avea erupții cutanate vreodată. Deși produsele non-comedogenice nu reprezintă o soluție infailibilă, este o idee bună să le încerci, în special dacă eşti predispus la erupții cutanate. Consideră eticheta de non-comedogenic ca o indicație utilă (1). 

‘Non-Comedogenic’,_‘Hypoallergenic’_and_‘Fragrance-Free’ -2
2. Hipoalergenic

Iată un alt termen uzual care se regăsește pe multe produse cosmetice și de îngrijire a pielii sensibile. Eticheta de „hipoalergenic” indică faptul că anumite produse au fost create pentru a avea un potențial mai mic de provocare a reacțiilor alergice. De exemplu, multe produse hipoalergenice elimină alergenii comuni. 


Eticheta de hipoalergenic poate fi utilă pentru persoanele cu piele sensibilă sau pentru cele predispuse la iritații ale pielii. Este important să reții că hipoalergenic nu înseamnă neapărat că nu provoacă alergii (2). Dacă eşti predispus la alergii, poate fi indicat să testezi mai întâi produsele pe o parte mică a brațului tău și să vezi dacă ai vreo reacție alergică. 

3. Fără parfum vs. cu miros neutru

Persoanele care au alergie la parfum sau o aversiune față de mirosurile puternice trebuie să cunoască diferența dintre produsele fără parfum și cele cu miros neutru. Acești termeni nu sunt interschimbabili. Conform Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), „fără parfum” înseamnă că nu este adăugat niciun parfum. 


Pe de altă parte, „cu parfum neutru” înseamnă că este inclus un parfum pentru a acoperi un miros neplăcut sau pentru a da senzația de lipsă a oricărui miros. Așadar, doar pentru că un produs nu are un miros evident, nu înseamnă că acesta este sigur pentru persoanele sensibile la parfumuri (3). Dacă eşti o astfel de persoană, citeşte cu atenție eticheta.


 

1. http://www.dermletter.com/skin-care-science/non-comedogenic.html



2. https://www.fda.gov/Cosmetics/Labeling/Claims/ucm2005203.htm 


3. https://www.epa.gov/sites/production/files/2016-10/documents/saferchoice-factsheet-fragrancefree_0.pdf